Nieuws - Speeltuin Koepelbosch in Oldeberkoop officieel geopend

Plaatselijk Belang Oldeberkoop heeft de speeltuin in het Koepelbosch officieel geopend. De speeltoestellen werden op initiatief van het plaatselijk belang geplaatst, omdat het vorige speeltje ‘op’ was. ,,Het was een gezellige, Oldeberkoopse opening”, laat Jan Berend van Elp, de voorzitter van Plaatselijk Belang Oldeberkoop, weten.

De kinderen, die uit school kwamen, konden mooi meteen gaan spelen in de speeltuin. En dat gebeurde ook. "Er waren veel kinderen uit het dorp bij aanwezig, maar ook wel een paar toeristen met kinderen”, vertelt Van Elp. Zo’n veertig in totaal. Precies waar het speeltuintje voor bedoeld is. En al deze kinderen werden gestrikt voor de opening. Ze mochten, onder de klanken van de Grote Dorus, met z’n allen het doek van een bord aftrekken. Dat lukte met vereende kracht vrij eenvoudig.

Latere opening

Op het onthulde bord stond de tekst: Speelveld Koepelbosch, 9/6/2023. Op het bord dat er tot die tijd stond was te lezen dat de realisatie van de speeltuin klaar was in het najaar van 2022. "Het klopt dat de speeltoestellen al even klaar zijn, maar we hebben bewust gekozen voor een latere opening. Een opening deden we liever niet in de kou of bij regen." Dat het rond de dertig graden zou worden, kon Van Elp ook niet weten. "Maar dat was niet erg. Het was leuk en daarop: stepping stones door een waterpartij en een waterpomp zijn ook onderdeel van de speeltuin.” Er werd gretig gebruik vban gemaakt.

Kabelbaan

De speeltuin, achter het hertenkamp, bestond voor de grootschalige renovatie uit onder meer een schommel en een glijbaantje. Na de renovatie zijn er veel meer speeltoestellen te vinden, waaronder een familieschommel, een gewone schommel, maar ook een schommel met een omheinde zitting voor kleine kinderen is aanwezig. Erachter is een kabelbaan gerealiseerd. Beginnen doet het halverwege een grasheuvel, waar je via een houten steiger op klimt. Er zijn duikelrekken aanwezig, een zandbak van zo’n drie bij drie meter, een wipwap en een nieuwe glijbaan met daarvoor een rubberen mat voor de zachte landing. "Allemaal gecertificeerde speeltoestellen.” En ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, "zodat het goed in het bos past". Het speeltuintje oogt vrij compleet, maar de voorzitter vertelt: "Wellicht dat er in de toekomst nog een mooi klimrek bijkomt en een mooie eyecatcher". Hij refereert daarbij aan de omgekeerde boom aan het einde van de parkeerplaats. "Iedereen kijkt ernaar en vraagt zich af wat het is." Door de keien bovenin de wortels te leggen, lijkt het op een nest met eieren. "Iets vreemds, iets kunstigs dat toch bij de omgeving past."

Picknicktafel

Onlangs werd de speeltuin nog aangevuld met een grote picknicktafel. En niet zomaar één. Het zitje is voorzien van een dakje en is ook geschikt voor mensen in een rolstoel om aan plaats te nemen. Deze tafel is mede mogelijk gemaakt door de Werkgroep Toegankelijkheid Ooststellingwerf. Een heel mooie tafel, noemt de voorzitter de tafel. En het dak bewees meteen zijn nut. "Ook bij een felle zon is het erg prettig om onder te staan, ervoer ik. "Voor alle kinderen was er ranja aanwezig, maar veel tijd hadden ze daar niet voor. Er moest weer gespeeld worden. "Het is fijn om te zien dat er zoveel gebruik van gemaakt wordt."

Henk Vondeling, 14 juni 2023
Artikel uit de Nieuwe Ooststellingwerver

 

Geplaatst op: 02 Juli 2023

terug